Skip to content
Νοέμβριος 3, 2012 / Το κόκκινο πανί

Δημοσιογραφικά Βραβεία «Βροντόψωλος» 2012

Το αγαλματίδιο που θα απονέμεται εις τους νικητάς

Η δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία στη χώρα μας περνάνε μαύρες μέρες: ο Κ. Βαξεβάνης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα γιατί δημοσίευσε μια λίστα με ονόματα καταθετών στην Ελβετία, που ίσως και να είναι η περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ» — την οποία οι πρώην Υπ. Οικονομικών Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος δεν ήξεραν πού έχουν παραχώσει. Η πρωινή εκπομπή των Αρβανίτη και Κατσίμη «κόπηκε» από τη ΝΕΤ γιατί κάποια σχόλια των παρουσιαστών δεν άρεσαν στον κ. Λιάτσο ή/και στον Υπ. Δικαιοσύνης κ. Δένδια. Ο δε κ. Δένδιας, θέλει να μηνύσει τη βρετανική εφημερίδα Guardian γιατί δημοσίευσε ρεπορτάζ για βασανιστήρια αντιφασιστών διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ· το ρεπορτάζ επαληθεύτηκε από τους ιατροδικαστές και τους εισαγγελείς, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Δένδια, που ίσως νομίζει ότι κυβερνάει δικτατορικά κάποια μπανανία (κι ίσως να μην έχει λάθος, εδώ που τα λέμε…). Πρόσφατα μια δημοσιογράφος απολύθηκε από τον διευθυντή του «Αθήνα 9.84» Τάκη Καμπύλη, επειδή δεν υπάκουσε στη γραμμή της διεύθυνσης· και ο «προοδευτικός» δήμαρχος κ. Καμίνης υπέγραψε ασμένως αυτή την απόλυση.

Αυτό το μαύρο σκηνικό όμως δεν αφορά το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, αφορά μόνο την μερίδα εκείνη που αντιλαμβάνεται ως κύριο σκοπό της δημοσιογραφίας τον έλεγχο της εκάστοτε εξουσίας. Μεγάλη μερίδα όμως του δημοσιογραφικού κόσμου έχει άλλη αντίληψη για το ρόλο της: νομίζει ότι δημοσιογραφία είναι το ατελείωτο αλισβερίσι με τους ισχυρούς της εξουσίας και του χρήματος, ένα μεγάλο πάρτυ ή γκαλά — στο Μέγαρο και αλλού — όπου μια ωραία χαρούμενη παρέα υπουργών, εκδοτών, μοντέλων, σελέμπριτις και «δημοσιογράφων» απολαμβάνουν εξωτικά εδέσματα υπό τους ήχους απαλής μουσικής, κλείνουν το επόμενο μεγάλο ντηλ και απορούν με την λαϊκίζουσα πλέμπα που φωνασκεί για τον 13ο μισθό, ενώ οι ίδιοι τα βγάζουν πέρα μόνο με 4 ή 5 μισθούς — το μήνα. Αυτοί οι δημοσιογράφοι δεν έχουν βεβαίως καμία διάθεση να ελέγξουν καμία εξουσία, και φυσικά δεν κινδυνεύουν από καμία δικαιοσύνη και κανέναν κύριο Λιάτσο ή Καμπύλη ή Δένδια ή άλλο υπουργό της προοδευτικής διακυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ. Αυτοί μπορούν να γράφουν ελεύθερα ό,τι θέλουν, όπως θέλουν, όποτε θέλουν, σε καλοσχεδιασμένα πόρταλς, δίπλα σε ιλουστρασιόν φωτογραφίες τους.

Το πρόβλημά τους όμως είναι το εξής: δεν ζούμε στην περίοδο Σημίτη ή Καραμανλή με τα όνειρα της «ισχυρής Ελλάδας» και την «χαμηλής έντασης» διαφθορά· τότε που μερικοί εξυπνακισμοί και λίγη διαστρέβλωση της πραγματικότητας αρκούσε για να κάνει καριέρα ένας τέτοιος δημοσιογράφος. Τώρα, ο βούρκος έχει ξεχειλίσει, τα περιττώματα τρέχουν στους δρόμους όπως τα νερά στην Νέα Υόρκη μετά την «Σάντυ,» ο βασιλιάς περιφέρεται ολόγυμνος στην αρένα και κανένας δεν μπορεί πλέον να κάνει πως δεν τον βλέπει· όσο κι αν το θέλει. Τώρα λοιπόν, η γλώσσα πρέπει να βιασθεί αφόρητα και να αποστερηθεί κάθε νοήματος, η πραγματικότητα πρέπει να διαστρεβλωθεί αλύπητα, το ψέμα μπορεί και πρέπει να είναι κραυγαλέο, η συσκότιση να είναι απόλυτη — όπως στα ρεπορτάζ του Reuters για τον κ. Σάλλα και τις καταγγελίες του Guardian για βασανιστήρια.

Με λίγα λόγια, οι embedded δημοσιογράφοι πρέπει να υπερβούν τους εαυτούς του για να συνεχίσουν το «λειτούργημα» τους, και τα αποτελέσματα τα απολαμβάνουμε κάθε μέρα στις οθόνες μας: ένας ατελείωτος οχετός από κακογραμμένα μπουρδολογήματα, copy-paste το ένα του άλλου, που απορείς αν τα έχουν όντως γράψει ή απλώς τα έχουν αφοδεύσει ή εκσπερματώσει στο πληκτρολόγιο…

Επειδή όμως θέλουμε να ενισχύσουμε και να επαινέσουμε τις προσπάθειες αυτής της μερίδας του δημοσιογραφικού κόσμου, αποφασίσαμε από το ταπεινό τούτο μπλογκ να θεσπίσουμε και να απονείμουμε τα Δημοσιογραφικά Βραβεία «Βροντόψωλος», με σκοπό να αναδείξουμε τις καλύτερες εργασίες του κλάδου. Η πρώτη σειρά βραβείων αφορά τη θεματική ενότητα «Λίστα Λαγκάρντ και ελευθερία του Τύπου», αν και στο τέλος θα απονείμουμε και μια τιμητική διάκριση.

Έναρξη Τελετής Απονομής

Ο χάλκινος «Βροντόψωλος» απονέμεται στον γνωστό και μη εξαιρετέο Πάσχο Μανδραβέλη για το άρθρο του «Με τις μπάντες και τις λίστες».Ο Πάσχος ξεκινάει την άτοπη σύγκριση με τη διαπόμπευση των οροθετικών ιερόδουλων από το κράτος, μπερδεύοντας τη δημοσιογραφία με την αστυνομία· ίσως γιατί νοιώθει συνάδελφος με τα παλικάρια στη ΓΑΔΑ, όπως έγραψε και κάποιος κακεντρεχής στα βαθιά social media. Το θέμα με τον Πάσχο είναι ότι πάντα ξέρει, δεν νομίζει, ξέρει: όπως ξέρει να ξεχωρίζει τους δημαρίτες από τους συριζίτες από τον καναπέ του σπιτιού του, έτσι και τώρα ξέρει ότι αυτές οι πουτάνες ήταν κίνδυνος για την κοινωνία, αλλά οι οικογενειάρχες γαμιάδες όχι! Δεν ξέρουμε πώς το ξέρει, αλλά πού ξέρετε, ίσως ο Κλαρκ Κεντ να μην ήταν ο μόνος δημοσιογράφος που γεννήθηκε στον πλανήτη Κρύπτον…

Ο αργυρός «Βροντόψωλος» απονέμεται στον Κώστα Ρεσβάνη για το βαθυστόχαστο άρθρο του «Κυνηγοί κεφαλών». Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, λέει ο σοφός λαός, και το άρθρο από τον τίτλο, συμπληρώνουμε εμείς. Η πρόταση του αρθρογράφου να παραδώσει ο Βαξεβάνης τη Λίστα στη Δικαιοσύνη  (!!!) αρκεί για να του χαρίσει τον «Βροντόψωλο». Το βραβείο θα παραδοθεί αφότου η επιτροπή βεβαιωθεί ότι το άρθρο το έγραψε έμβιο και λογικό ον, κι όχι κάποιο τρολ.

And the winner is

Ο χρυσός «Βροντόψωλος» απονέμεται κατόπιν ομόφωνης απόφασης της επιτροπής στον Ανδρέα Πετρουλάκη για το άρθρο του «Η αξία της ενημέρωσης». Κι άλλοι αμόλησαν ως υπόκωφη πορδίτσα την ιδέα ότι η λίστα θα χρησιμεύσει σε κακοποιούς και απαγωγείς, νομίζοντας ότι το πόπολο απότελείται από τόοοσο ανόητους πια ώστε να το χάψουν και αυτό. Ο Ανδρέας όμως πήρε την πορδίτσα, την τέντωσε, την ίσιωσε, την άπλωσε, την έκανε Μεγάλη Ιδέα και Βεβαιότητα, και την αμόλησε στο άρθρο του. Και μετά πρότεινε τα θύματα των απαγωγών να ζητάνε και τα λύτρα από τον Βαξεβάνη. Άξιος!

Lifetime Achievement Award

Τέλος, η επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει και τον Τάκη Μίχα για το σύνολο του  έργου του, με αφορμή το πρόσφατο αριστούργημα H κόρη της Ξιν Λι. Ο γλαφυρός και λαγαρός λόγος του Τάκη, η βαρβαρότητα και η ανθρωποφαγία που παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας ανεπιτήδευτες, χωρίς κάποια προσπάθεια να παραστήσουν την «κοινή λογική», ο πούρος πρωτογονισμός και τα λογικά άλματα που αν τα έκανε ακρίδα θα έφτανε στο φεγγάρι, καθιστούν τον Τάκη αντάξιο ενός «Βροντόψωλου». Η περιφρόνηση όμως της (παιδο)ψυχολογίας ως ένα ακόμα κατάλοιπο της Ελληνικής Σοβιετίας σφράγισε το βραβείο για τον Τάκη.

Στην βάση του αγαλματίδιου, θα είναι χαραγμένη η φράση του εξοργισμένου Denny Crane:

«You Democrats, you all believe in science!»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: