Skip to content
Ιουνίου 1, 2012 / Το κόκκινο πανί

Ο Π. Κρούγκμαν για την Ελλάδα και την Κρίση

Είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Newsnight του BBC με τον Νομπελίστα οικονομολόγο Πωλ Κρούγκμαν και διάφορους καλεσμένους (π.χ., τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Κ. Ρόγκοφ). Το βίντεο παρατίθεται παρακάτω, εδώ όμως αναφέρουμε και σχολιάζουμε μερικά κύρια σημεία, επειδή ο Κρούγκμαν είναι σίγουρα «αμερόληπτος»:

 • Θεωρεί ότι το Ευρώ ήταν λάθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαλυθεί (δεν είναι  πάντως σαφές αν αναφέρεται στη δημιουργία αυτή καθ’αυτή ή στην αρχιτεκτονική του Ευρώ).
 • Θεωρεί ότι η «Ελλάδα» (ότι κι αν σημαίνει αυτό) έκανε λάθη, αλλά όχι κάτι τραγικό.
 • Δεν βλέπει πως θα μπορούσε να ανακάμψει η χώρα με το παρών πρόγραμμα, λέει μάλιστα ότι δεν βλέπει απολύτως κανένα σενάριο υπό το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη, και προκρίνει την έξοδο από το Ευρώ ως λύση· παραδέχεται ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη στην αρχή, αλλά πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα έρθει γρηγορότερα εκτός Ευρώ (προφανώς δεν αξιολογεί ως σοβαρές τις βλακειούλες του Παπακωνσταντίνου για την «νεράϊδα της εμπιστοσύνης»…).
 • Όταν η συζήτηση μεταφέρεται στην Ισπανία, λέει ότι δεν βλέπει τη λιτότητα να οδηγεί σε κάποια λύση του προβλήματος. Αναφέρει ότι ο καλυτερος τρόπος για να αυξηθεί η ανταγωνιστηκότητα της Ισπανίας (και προφανώς της Ευρωπαικής περιφέρειας) είναι η αύξηση μισθών στο κέντρο και ειδικά τη Γερμανία· δηλαδή, η αύξηση του πληθωρισμού («they have to have a party»!).
 • Συγκρίνει πως λειτουργεί η ευρωζώνη και η ζώνη του δολλαρίου (aka ΗΠΑ) και αναφέρει ότι π.χ. η Νεβάδα λαμβάνει περίπου 5-6% του προϋπολογισμού της από την κεντρική κυβέρνηση (ανακύκλωση των πλεονασμάτων, σε απλά ελληνικά).
 • Λέει ότι ένα από τα ακόλουθα δύο αδύνατα ενδεχόμενα θα συμβεί: είτε θα διαλυθεί το Ευρώ, είτε η Γερμανία θα αποδεχθεί υψηλό πληθωρισμό και νέες διαγραφές χρέους και απεριόριστο δανεισμό.

Τέλος, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι το χρονοδιάγραμμα για την σωτηρία ή την καταστροφή του Ευρώ αφορά τους επόμενους λίγους μήνες. Ο Κρούγκμαν και οι άλλοι στη συζήτηση (όπως ο Ρογκόφ) θεωρούν ότι σε μερικούς μήνες μπορεί απλά να μην υπάρχει Ευρώ. Η συζήτηση για την κατάστροφική πορεία στην οποία βρίσκεται το Ευρώ απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά από τη δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα, και μάλιστα με ευθύνη των κατά τα άλλα «ευρωπαικών δυνάμεων». Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους, όλα τα άλλα κόμματα προωθούν την άποψη ότι πρέπει να μείνουμε στο Ευρώ με κάθε θυσίαακόμα κι αν μας κόβουν τα χέρια και τα πόδια«, που λέει κι ο Γ. Πρετεντέρης) και δεν υπολογίζουν καν την πιθανότητα να μην υπάρχει Ευρώ την επαύριο!

Η πραγματικότητα θα είναι πράγματι αμείλικτη· απλά δεν είμαστε σίγουροι για ποιούς…

Advertisements

3 Σχόλια

Σχολιάστε
 1. Δημήτρης Ιωαννίδης / Ιον. 4 2012 12:36 πμ

  Το θέμα για εμάς στην Ελλάδα , δεν είναι(και δεν πρέπει) αν θα υπάρχει ευρώ σε λίγους μήνες…..αν θα πάμε στην δραχμή, ή αν έστω το συζητάει κανένας μας ,αλλά αν κανένα κόμμα έχει ορθολογικό σχέδιο για την μία ή την άλλη περίπτωση….
  Κανένα.

  • Το κόκκινο πανί / Ιον. 4 2012 1:55 πμ

   Μα, αν δεν συζητάμε για τα πιθανά ενδεχόμενα, τι σόι σχέδιο θέλεις να φτιάξουμε, ορθολογικό ή μη;; Όταν είναι σχεδόν ταμπού να μιλάμε για την επιστροφή στη δραχμή, πως θα σχεδιάσουμε την επιστροφή αυτή; Στα μουγκά; Επίσης, η πρόταση «κάθε θυσία για το ευρώ» είναι σίγουρα ενα σχέδιο, αν ορθολογικό μπορείς να το κρίνεις μόνος σου…

   • Δημήτρης Ιωαννίδης / Ιον. 4 2012 10:38 πμ

    Προφανώς ανορθολογικό και αυτό που αναφέρεις και άλλα πολλά γύρω μας…..περί ευρώ.
    Η συζήτηση υπάρχει….αλλά κυρίως είναι(απο τα κόμματα) μία συλλογή συναισθηματικών συλλογισμών….που δεν καταλήγει πουθενά….
    Η έλλειψη οικονομικών γνώσεων, η άγνοια και ο λαικισμός περρισεύουν σε αυτή την συζήτηση…
    Και όλα αυτά σε μία χώρα που βρίσκεται πια σε ελεύθερη πτώση…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: