Skip to content
Δεκέμβριος 6, 2011 / Το κόκκινο πανί

The Ανεύθυνοι

Ο χορός των τεράτων άρχισε

Ακούγοντας την χθεσινή τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους μύδρους που εξαπέλυσε κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ο νους μας πήγε αμέσως στους συναδέλφους του «τρείς επιστολέρος» και τους μύδρους που εκείνοι είχαν εξαπολύσει κατά της διεφθαρμένης κοινωνίας και των συντεχνιών. Πραγματικά αρχίζουμε, με ένα μαζοχιστικό τρόπο, να απολαμβάνουμε αυτές τις περιγραφές των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ για το τις πταίει· για το οποίο οι ίδιοι ουδόλως ευθύνονται.  The Ανεύθυνοι.

Ενώ οι τρείς επιστολέρος έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τα κάτω και κατηγορούν την πλέμπα για όλα τα κακά της μοίρας μας, ο Μιχάλης στρέφει το βλέμμα προς τα πάνω και βλέπει τον κο Παπανδρέου, τους Ευρωπαίους και «όσους έκαναν τις διαπραγματεύσεις» … Ίσως να μην υπάρχει καλύτερη εξήγηση για τις πολλαπλές χρεωκοπίες της χώρας (οικονομική, πολιτική, αξιακή, κλπ.) από την εικόνα των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα τα 22 από τα τελευταία 30 χρόνια, να ψάχνουν τις αιτίες της χρεωκοπίας και ούτε στιγμή να μην τους περνάει από το μυαλό να κοιτάξουν και λίγο προς τον καθρέπτη τους. Αυτοί, οι ανεύθυνοι, έχουν ένα φωτοστέφανο στο κεφάλι, αλλά και σχηματίζουν ένα νοητό φωτεινό στέφανι εντός της κοινωνίας: το φωτεινό στέφανι των ανεύθυνων μέσα στο σύνολο που φέρει τις ευθύνες για όλα τα στραβά. Το φωτεινό στέφανι των ανθρώπων που, αφου δεν έχει καμία ευθύνη για όσα συνέβησαν, αυτοδικαίως προσφέρεται να μας βγάλει από την δύσκολη θέση, στην οποία μπήκαμε μόνοι μας ή μας έβαλε ο κος Παπανδρέου, ανάλογα με την αφήγηση.

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι με τον κο Χρυσοχοΐδη, σε αντίθεση με τους τρείς επιστολέρος, παραδέχεται ότι έχει και Εκείνος ευθύνες — όπως έχουμε κι εγώ κι εσύ φίλτατε αναγνώστη — αλλά ως εκεί. Δεν μας λέει ούτε ποιες είναι οι ευθύνες του, ούτε ποιο το αντίτιμό τους, κάνοντας ακόμα και τους δημοσιογράφους του MEGA να απορήσουν. Όπως και η κυρία Μπακογιάννη που «ανέλαβε τις ευθύνες της» και παρθενογεννήθηκε άνευ αμαρτιών με τη δημιουργία του κινήματος (sic) Δημοκρατική Συμμαχία.

Τολμηρό στέλεχος της Κεντροαριστεράς απεργάζεται την σωτηρίαν της πατρίδος

Οι κινήσεις πάντως εντός του, αλλά και περί το, ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι η μάχη έχει ήδη αρχίσει και ότι θα έχει πολλά από τα κατινίστικα στοιχεία της μάχης του 2007. Αρκεί μόνο να προσέξει κανείς τον χυδαίο τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε ο κος Χρυσοχοΐδης στον Ηγέτη του — «είναι μια εύγενής φύση, ένας συμπαθής άνθρωπος, πολίτης του κόσμου… έχει απόψεις για το σοσιαλισμό, … την ειρήνη…» — αλλά και τις απαντήσεις των υπολοίπων, με πρώτο και καλύτερο τον διώκτη της Δεξιάς, της ομοφυλοφιλίας στο στράτευμα, της Τρόϊκας, κλπ, κο Καρχιμάκη.

Η μεγαλύτερη όμως διαφορά είναι ότι η κρίση δίνει σε πόλλους την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να παρθενογεννηθούν και να τραβήξουν προς νέες δόξες. Βλέπουμε λοιπόν έναν πραγματικό εσμό από ανθρώπους που νέμονταν την εξουσία τόσο καιρό, από μπατιρισμένους επιχειρηματίες και κρατικοδίαιτους  δημοσιογράφους μέχρι αποτυχημένους πολιτικάντηδες και πολυθεσίτες καθηγητές να συνεδριάζουν και να συντρώγουν, να αγορεύουν και να αρθρογραφούν με το βλέμμα στο μέλλον· ανεύθυνοι βεβαίως κι αυτοί. Για το καλό μας, πάντα για το καλό μας. Όπως τότε που αποθέωναν τον Ανδρέα, τη Μεταπολίτευση και τη Δημοκρατία για το καλό μας. Όπως αργότερα, που έβριζαν τον Ανδρέα και αποθέωναν τον Σημίτη, για το καλό μας. Και ύστερα που λιγώθηκαν με τον Γιωργάκη, και πάλι για το καλό μας. Και τώρα που βρίζουν την Δημοκρατία και τη Μεταπολίτευση και αποθεώνουν την «τεχνοκρατία» για το καλό μας. Πάντα χωρίς ντροπή, πάντα προς όπου φυσάει ο άνεμος.

Ο χορός των τεράτων άρχισε. Το καλό είναι ότι θα πέσουν πολλές μάσκες.

ΥΓ: Τι μπορεί να περιμένει κανείς από την Αριστερά και τους Οικολόγους σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο; Ίσως απλά ενότητα σε όσους στόχους είναι κοινοί. Σίγουρα αποχή από τον χορό των τεράτων (ναι τους κουβελικούς έχουμε κατά νου), και σίγουρα σοβαρές προοδευτικές προτάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη (ναι τους τσιπρικούς έχουμε κατά νου).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: