Skip to content
Οκτώβριος 19, 2011 / Το κόκκινο πανί

Η συντεχνία των βρεφών

Διάφορες κοινωνικές ομάδες και «συντεχνίες» έχουν στοχοποιηθεί κατά καιρούς ως μόνες και αποκλειστικά υπεύθυνες για την κρίση: γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, κοκ. Υπάρχει όμως μια και μόνη συντεχνία που κανείς δεν έχει στοχοποιήσει, κανείς δεν έχει καν αναφέρει, ούτε ο ακάματος Πάσχος, ούτε το «τρίο στούτζες» (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης), ούτε καν ο πρωτοπόρος σ’αυτόν τον αγώνα Κων. Μητσοτάκης. Έμείς όμως από αυτό το ταπεινό βήμα θέλουμε με θάρρος και παρρησία να την καταγγείλλουμε, και ελπίζουμε η πράξη μας αυτή να βρεί μιμητές σε όσους δεν αντέχουν πλέον την ακινησία και την οπισθοδρόμηση. Αναφερόμαστε βεβαίως στην συντεχνία των βρεφών!

Τα βρέφη αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα από την ημέρα της γεννησής τους: έρχονται στον κόσμο χωρίς να έχουν προσφέρει τίποτε και αμέσως αρχίζουν με κλάματα και φωνές να προβάλουν διάφορες παράλογες απαιτήσεις, όπως δωρεάν φαγητό και φροντίδα. Για μήνες και μήνες ρουφάνε το γάλα της μάνας τους, τρώνε, πίνουν και κοιμούνται ξέγνοιαστα, ενώ το μόνο που παράγουν είναι κυριολεκτικά σκατά. Επίσης, απολαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε βάρος βεβαίως των γονιών τους και του κοινωνικού συνόλου. Μεγαλώνοντας, απαιτούν να έχουν παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές και πάρκα, σπαταλώντας τα λεφτά των φορολογουμένων και κατατρώγοντας το δημόσιο χώρο — που θα μπορούσε άνετα να γίνει τραπεζοκαθίσματα και πάρκινγκ. Ταυτόχρονα, απαιτούν από τους άμοιρους παπούδες και γιαγιάδες να τους δίνουν «χαρτζηλίκι», μια τακτική που παραπέμπει ευθέως στο «ρουσφέτι» — για να μην πούμε τώρα για την τεράστια φοροδιαφυγή που αυτό συνεπάγεται.

Μόλις μεγαλώσουν τα βρέφη και γίνουν παιδιά, έχουν επιτύχει με την κορπορατίστικη λογική τους να τους προσφέρεται δωρεάν παιδεία σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, ενώ υπάρχει έως και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση! Δηλαδή, το κοινωνικό σύνολο που εργάζεται και πληρώνει φόρους και εισφορές, χρηματοδοτεί αυτούς τους μικρούς κηφήνες για να διαβάζουν και να μορφώνονται. Χώρις να έχουν προσφέρει τίποτα, χωρίς να έχουν δουλέψει ποτέ, απλώνουν με θράσος το χέρι τους στο δημόσιο κορβανά και προβαίνουν σε αλόγιστες σπατάλες. Αρκεί να σκεφθούμε τι οικονομίες θα κάναμε αν επιτέλους κλείναν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια· πόσο μικρότερο και οικονομικότερο θα ήταν τότε το κράτος μας, πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρίσκονταν επιτέλους στο δρόμο!

Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Πότε κάποιος θα καταγγείλει αυτή τη συντεχνία; Πραγματικά απορούμε γιατί κανείς δεν έχει πει τίποτα ακόμα. Αλήθεια Τάκη Μίχα, εσύ που τόσο ωραία μας ανέλυσες προχθές την ελλεεινή τακτική της ΕΕ να βουτάει χρήματα από τον Σλοβάκο εργαζόμενο για να τα δώσει στον Έλληνα τεμπέλη — και ουχί στις τράπεζες όπως διατείνονται τα «Ορκ της Αριστεράς» και κάτι χαχόλοι Νομπελίστες Οικονομικών, Κρούγκμαν και Στίγκλιτς — γιατί δεν κάνεις και το επόμενο βήμα; Γιατί δεν καταγγέλεις την ελλεεινή συμαιπγνία του ΔΝΤ κατά των σκληρά εργαζόμενων 8-χρονων και 12-χρονων Κινέζων και Βραζιλιάνων; Γιατί δεν λες Τάκη ότι το ΔΝΤ στίβει αυτά τα παιδάκια και με τον ιδρώτα τους χρηματοδοτεί τα καλοθρεμμένα Ελληνόπουλα που κάθονται μέχρι τα 18 τους;

Εδώ επιβάλλεται να θίξουμε άλλο ένα θέμα: γιατί με το άρθρο 37, που τόσο λυσσαλέα μάχονται όλες οι συντεχνίες και οι δυνάμεις του σκότους, καταργείται μόνο η συλλογική σύμβαση εργασίας; Πότε θα επιτραπεί και πάλι η παιδική εργασία; Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, πάλι τα βασικά και αυτονόητα θα λέμε; Αλήθεια, Γιώργο Παπανδρέου, εσύ που τόσα έχεις προσφέρει στον τόπο, γιατί λες ότι «δεν θα γίνουμε Ινδία»; Και Ινδία να γίνουμε και Κίνα να γίνουμε και Μπαγκλαντές να γίνουμε αν χρειαστεί· δεν βλέπεις τι ρυθμούς ανάπτυξης έχουν αυτές οι χώρες με την παιδική εργασία; Γιατί όχι κι εμείς λοιπόν;

Τώρα που επιτέλους ξυπνάμε από το λήθαργο της Μεταπολίτευσης, τώρα που πετάμε τη βαριά σκιά της παλαβής Αριστεράς από το κορμί της χώρας, πρέπει εμείς οι προοδευτικοί άνθρωποι και οπαδοί της ελευθερίας να πούμε τα πράγματα με τ’ονομά τους. Αν φοβάται να τα πεί ο Απόστολος ή ο Αρίστος Δοξιάδης, εδώ είμαστε εμείς. Όπως γράφει λοιπόν ο Χα-Τζουν Τσανγκ στις «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό», όταν καταργήθηκε η παιδική εργασία το 1819 στη Βρετανία, οι νεοφιλελεύθεροι της εποχής αντέδρασαν έντονα, τονίζοντας το προφανες: ότι η αγορά εργασίας πρεπέι να είναι ελέυθερη! Όταν αυτά συνέβαιναν πριν από 200 χρόνια, είναι δυνατόν εμείς να κωφεύουμε σήμερα και να ανεχόμαστε τέτοιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας; Κάποιος πρέπει να πει τα αυτονόητα επιτέλους: φτάνει πια με τους αριστερισμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι περιστάσεις απαιτούν να τα παραμερίσουμε όλα αυτά μέχρι να περάσει η κρίση και μετά βλέπουμε.

Κλείνοντας, θέλουμε να απευθύνουμε ένα κάλεσμα στο Γιώργο Καμίνη. Γιώργο μας, εσύ που — όπως τόσο σοφά μας έλεγαν ο Αλ. Παπαχελάς και το protagon —  είσαι το «νέο αίμα» στην πολιτική, εσύ που δεν υπολογίζεις συντεχνίες και πολιτικό κόστος· οι άλλοι δειλιάζουν γιατί τα σημερινά βρέφη είναι οι αυριανοί ψηφοφόροι κι έτσι «τους χαιδεύουν τ’αυτιά». Εσύ λοιπόν Γιώργο μας που τόσο θαρρετά μας είπες ότι «μόνη λύση είναι ο στρατός», πρέπει να κάνεις το μεγάλο βήμα, πρέπει να αρθείς στο ύψος των περιστάσεων: γίνε ο Ηρώδης που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, απάλλαξε μας από τη συντεχνία των βρεφών και των νηπίων, απελευθέρωσε επιτέλους την αγορά της παιδικής εργασίας!

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!

Δεν υπάρχει χρόνος για άσκοπες συζητήσεις!

Εμπρός τώρα να εφαρμόσουμε τις απλές και ρεαλιστικές λύσεις που προτείνουμε!

Οι πολίτες ζητάν να θυσιαστούν, εμείς πρέπει να τους θυσιάσουμε· αυτούς, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους!

Advertisements

11 Σχόλια

Σχολιάστε
 1. Δημήτρης Ιωαννίδης / Οκτ. 19 2011 7:03 μμ

  Μου έστειλε κάποιος φίλος το σχολιό σου και οφείλω να ομολογήσω, ότι παρότι »έξυπνο»κείμενο απο έναν/μια γνώστη του γραπτού λόγου, εντούτοις »παρατραβηγμένο’ και υπερβολικό έως »λαικίστικο»…..

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  Υ.Γ. παρεπιμπτόντως δεν είμαι ΠΑΣΟΚ…..

  • Το κόκκινο πανί / Οκτ. 19 2011 8:00 μμ

   Εμείς ευχαριστούμε για το σχόλιο σου. Το κείμενο είναι προφανώς υπερβολικό, αλλά αυτό είναι στοιχείο της σάτιρας στην προκειμένη περίπτωση· αν και πολύ φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος του πολλοί θα μπορούσαν να το πάρουν στα σοβαρά ή και να το έχουν γράψει.

   Λαϊκίστικο όμως γιατί; Εκτός κι αν συμφωνείς μαζί μας, ότι οι θεωρίες περι «συντεχνιών», «δυνάμεων του σκότους» κοκ που λανσάρουν διάφοροι «σοβαριστές» είναι εξίσου λαϊκίστικες με πχ τον Καζάκη.

   • Δημήτρης Ιωαννίδης / Οκτ. 19 2011 8:58 μμ

    Καλησπέρα και πάλι( συγγνώμη αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιός γράφει…,γιατί είναι »κρυπτό»;, ανεξάρτητα αν είστε ομάδα).

    Λοιπόν, μακριά απο μένα οι γενικότητες και τα »συλλήβδην» με συντεχνίες και δυνάμεις του σκότους(κλασσικό χαρακτηριστικό του Ελληνα η συνωμοσιολογία…), παρόλο που θεωρώ ότι κάποιες »ομαδούλες» απόκτησαν προνόμια και »φοβούνται» ότι θα τα χάσουν…..
    Λαικίστικο είναι κάθε τι, που χρησιμοποιώντας »συναισθηματικές» αναφορές ή συμβολισμούς ή παρομοιώσεις/μεταφορές που αγγίζουν κοινωνικά σημεία αναφοράς( στην προκείμενη περίπτωση τα» παιδιά»), προβάλλεται σαν αντανάκλαση της πραγματικότητας με σκοπό να »πείσει» τον δέκτη του μηνύματος για την αρνητικότητα της……

    Τέλος, διαβάζω Πάσχο, Δοξιάδη, Τσούκα, ακούω και διαβάζω-βλέπω μετά μανίας Ράμφο , απεχθάνομαι τον Μητσοτάκη και τρέφω μία συμπάθεια στον Ραγκούση,
    Για τον Καμίνη δεν ξέρω,…μάλλον για Δήμαρχος δεν κάνει.

    Ευχαριστώ για την προσκλησή σου/σας ; για απάντηση.

    Καλό βράδυ,

   • Το κόκκινο πανί / Οκτ. 20 2011 1:30 πμ

    Καλησπέρα και πάλι Δημήτρη,

    νομίζω ότι κάνεις κάποιο λάθος: σκοπός μας δεν είναι, μέσω του άρθρου, να κάνουμε τις «συντεχνίες» συμπαθείς, αλλά να σατιρίσουμε την κυρίαρχη αφήγηση που χρεώνει όλα τα στραβά της χώρας στις «συντεχνίες». Και μάλιστα, παριστάνοντας ότι δεν ξέρει κι από που ξεπήδησαν, λες και τόσο καιρό τα «προνόμια» δεν τα έδιναν οι υπουργοί, λες κι άνοιγαν κάποιοι τα πουγκιά κι αρπάζαν ότι βρήσκαν!

    Κατά τα λοιπά, δεν χρειαζεται κάποιο πιστοποιητικό απόψεων (τι διαβάζεις, τι ψηφίζεις, κλπ) για να σχολιάζεις στο μπλογκ μας. Τα σχόλιο είναι ελεύθερα — εκτός ίσως από τα υβριστικά.

    φιλικά, ΚΠ

   • Δημήτρης Ιωαννίδης / Οκτ. 20 2011 8:28 πμ

    Καλημέρα Κ.Π,

    διαβάζοντας και το άρθρο περί »Εκκλησίας» που μου πρότεινε η αναγνώστριά σου/σας,, οφείλω να ομολογήσω ότι πρόκειται για »προσωπική τεχνική» γραπτού λόγου που αγγίζει τα όρια προσωπικού ύφους λογοτεχνικής κατεύθυνσης…. και όχι ένα απομονωμένο κείμενο….για αυτό και τελικά συμφωνώ μαζί σου/σας.
    Οσον αφορά τα ονόματα που αναφέρω, αυτό έγινε μόνο για υποβοήθησή σου/σας στην »τοποθέτησή» μου.

    Κοίταξε/άξτε όμως τώρα τι συμβαίνει με τον συνδυασμό αυτών των κειμένων και της ανωνυμίας σας….:
    – »ακυρώνεται» ο ουσιαστικός στόχος τους, δηλαδή η »παίδευση», αφού διαθέτουν λογοτεχνική υφή μεν , αλλά όχι πραγματιστική
    – δεν αναλαμβάνει κανένας την πλήρη ευθύνη του/των κειμένων, μειώνοντας έτσι την αξία τους…
    – διαμορφώνει μία »γοητευτική» και γεμάτη μυστήριο ατμόσφαιρα…, αλλά (και λόγω των εποχών που ζούμε) μόνο σε επίπεδο μπλόγκ κουτσομπολιού/»παρέας»/πολιτικής ποδηγέτησης…
    – το »μέσο» αυτό απογειώνεται αν »ντυθεί»με το προσωπικό στυλ(ονοματεπώνυμο) και πάθος του καθενός( …η »συμβουλή» απο επαγγελματική σχιζοφρένεια).

    Καλημέρα λοιπόν και πάλι, περιμένοντας την πλήρη αποκάλυψή σου/σας.

 2. Eleni Papaioannou / Οκτ. 19 2011 9:18 μμ

  Μου θυμίσατε το δοκίμιο του Jonathan Swift (γράφτηκε το 1729) με τίτλο «A modest proposal» (Μια ταπεινή πρόταση), στο οποίο ο Swift πρότεινε σαν λύση για το λιμό στην Ιρλανδία, να αγοράζουν οι Άγγλοι βρέφη από τους Ιρλανδούς, να τα μαγειρεύουν και να τα τρώνε. Το δοκίμιο, ειρωνικό βέβαια, θεωρείται πια κλασικό.
  Το κείμενο σας είναι πρωτότυπο, και με τη σωστή δόση ειρωνείας.

 3. Eleni Papaioannou / Οκτ. 19 2011 9:30 μμ

  Μόλις αποκτήσατε έναν ακόμα αναγνώστη. Σας ανακάλυψα τυχαία σήμερα, και θα φροντίσω να παρακολουθώ τα κείμενά σας.

 4. Chris-Vom / Οκτ. 20 2011 8:31 πμ

  Και μετά σου λέει δεν υπάρχουν στοχαστές στις μέρες μας! Η δροσερή και λαγαρή σκέψη σας με ενθουσίασε. Θα τοιχοκολλήσω το κείμενο κάπου (δεν ξέρω ακόμα πού, αλλά θα δούμε) για να με εμπνέει, αφού πρώτα βάλω το ανιψάκι μου να το αντιγράψει 500 φορές προς παραδειγματισμόν.

  ΥΓ. Απλά άπαιχτο.

  • Το κόκκινο πανί / Οκτ. 20 2011 10:48 πμ

   Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια κύριε πρόεδρε.

   ΥΓ: πολύ ωραίο το ρητό στο μπλογκ σας «Μιλούν τα έργα μου για μένα. Και δε λένε να το βουλώσουν»!

 5. Δημήτρης Ιωαννίδης / Οκτ. 23 2011 12:12 μμ

  Κρίμα……….!

  Ο Ναρκισσισμός έχει και τα όριά του ακόμα και αν έχει λογοτεχνική ….χροιά και σίγουρα δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με ένα μέσο(βλέπε internetblog), που apriori απαιτεί αμεσότητα και διαφάνεια…..
  Αλλιώς μένει στα όρια της στενής παρέας…..

  Και πάλι κρίμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: