Skip to content
Σεπτεμβρίου 3, 2011 / Το κόκκινο πανί

Homo Pasokus

Με αφορμή την 3η Σεπτέμβρη, τιμούμε τη μεγαλύτερη «προσφορά» του ΠΑΣΟΚ…

Μια σπουδαία ανακάλυψη βρίσκεται προ των πυλών στο χώρο της ανθρωπολογίας και κρίναμε σκόπιμο να σας αναφέρουμε ορισμένα από τα πορίσματα της πιο πρόσφατης σχετικής έρευνας για το θέμα. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο τελευταίο έργο του κέντρου Μελέτης Ανθρώπινης Συμπεριφοράς και Αισθητικής (Μ.Α.Σ.Α.) του αρτισύστατου Πανεπιστημίου Ανατολικής Κρήτης στα Κατσάβραχα Λασιθίου: «Homo pasokus: η νέα μετεξέλιξη«.

Για να θυμίσουμε τα πορίσματα παλαιότερων ερευνών πάνω στο θέμα, το Ηomo pasokus αποτελεί ένα νέο είδος του γένους Ηοmo που έκανε την εμφάνισή του στον ελλαδικό χώρο γύρω στα 1977 μ.X. Θεωρείται η ανθρώπινη εκδοχή της σαλαμάνδρας, η οποία καίτοι πράσινη διαθέτει την ικανότητα να μεταβάλει το χρώμα της ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Στην περίπτωση του Ηomo pasokus, το αυτό ισχύει ως προς τις απόψεις του και συμβαίνει ανάλογα με τον συνομιλητή του. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν καταδείξει ότι διαθέτει το χάρισμα να πλειοδοτεί αυτοστιγμεί σε σχέση με τον συνομιλητή του –π.χ., να γίνεται χριστιανικότερος του ιερέα, αναρχικότερος του αναρχικού, δεξιότερος του δεξιού, κ.ο.κ. Ένας μελετητής παρομοίασε εύστοχα την ψυχή του Ηomo pasokus με τον υδράργυρο. Παράλληλα, ο Homo pasokus συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός μέντιουμ με άφθονη γαλυφιά. Προσπαθεί να μαντέψει τι κολακεύει τον εκάστοτε συνομιλητή του για να του το πει –έστω κι αν θα τον «θάψει» αμέσως μόλις γυρίσει την πλάτη του.

Ένα άλλο γνώρισμα του Ηomo pasokus είναι η εκπληκτική ευφυΐα του. Πλείστες έρευνες έχουν στοιχειοθετήσει ότι η μεγάλη πλειονότητα όσων απαρτίζουν τους Δημόσιους οργανισμούς, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τις κρατικοδαίαιτες ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οποιαδήποτε εργασία με υψηλές απολαβές, ιδιαιτέρω δε εκεί όπου τα τελευταία τριάντα χρόνια ρέει αφειδώς Δημόσιο και κοινοτικό χρήμα, ανήκει σε αυτό το είδος.

Ο καταφανώς υψηλός δείκτης ευφυΐας του Ηomo pasokus, που του έχει επιτρέψει να καταξιωθεί παντού με τόση ευκολία (λέγεται μάλιστα ότι στην περίπτωσή του συχνά παρακάμπτονται οι συμβατικές διαδικασίες αξιολόγησης), αποκτά πραγματικά εντυπωσιακές διαστάσεις υπό το φως ενός τρίτου γνωρίσματος του είδους: του αντιπνευματισμού του, της βαθύτατης περιφρόνησης που επιδεικνύει απέναντι στο σύνολο του πνευματικού κόσμου, του οποίου τα έργα απαξιώνει ως «προϊόντα του αυνανισμού της μπουρζουαζίας». Ο Ηomo pasokus ήδη ξέρει, τα βιβλία απλά νοθεύουν την έμφυτη σοφία του. Γενικά κινείται σε άλλες διανοητικές σφαίρες που είναι απροσπέλαστες στον κοινό θνητό, ο οποίος ακόμα πασχίζει να ερμηνεύσει τον κόσμο μέσα από πρωτόγονα φίλτρα, που χρωματίζονται από παρωχημένα βαρίδια όπως η «ηθική» και η «συνέπεια». Αυτές τις έννοιες, ο Ηomo pasokus έχει καταφέρει να τις απονομιμοποιήσει και να τις σχετικοποιήσει με μια άνεση που άλλα είδη αποκτούν μόνο μετά από χρόνια μελέτης του γαλλικού μεταμοντερνισμού –χωρίς αυτό να τον εμποδίζει από το να κάνει το σταυρό του παθιασμένα κάθε φορά που το θυμάται και να παρκάρει το SUV του έξω από ένα ερημικό εκλησάκι για να ανάψει συγκινημένος ένα κεράκι.

Στη νέα μελέτη του Μ.Α.Σ.Α., λοιπόν, που χρηματοδοτείται από 17 ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί το 2031, εντοπίζονται τρία διακριτά υποείδη του Ηomo pasokus που αποτυπώνουν ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις, αισθητικού περισσότερο χαρακτήρα. Το πρώτο έχει προσδιορισθεί ως Ηomo pasokus andreus. Αποτελεί το αρχέγονο υποείδος, εκείνο το οποίο εμφανίσθηκε πρώτο στο προσκήνιο. Ο Ηomo pasokus andreus έχει ως βασικό γνώρισμα την ελαφρώς αξύριστη όψη και τη δυνατότητα επίκλησης αριστερών ιδεολογιών με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο που προδίδει το γεγονός ότι ο ίδιος έχει από καιρό υπερβεί σε αριστεροσύνη τον κάθε φουκαρά αριστερούλη. Το δεύτερο υποείδος, Ηomo pasokus eksychronistius, ήλθε εντελώς ξαφνικά και χωρίς τίποτα να έχει προαναγγείλλει την εμφάνισή του, γύρω στα 1996 μ.Χ. Ελίχθηκε αρμονικά στο ευρωπαϊκό κοινοτικό περιβάλλον, όπως το ψάρι μέσα στο νερό. Κύριο χαρακτηριστικό του, η συγκριτικά μεγαλύτερη ευκολία που έχει στο να μεταλλάσσει την όψη του για να εναρμονισθεί με τις αντιλήψεις του επιχειρηματικού κόσμου, τον οποίον υπηρετεί επάξια μέσα από την κρατική μηχανή. Τέλος, τον Ηomo pasokus paspius μέχρι πρότινος ορισμένοι μελετητές τον θεωρούσαν απλά ως έναν εκκολαπτόμενο Ηomo pasokus που πασχίζει να φιλοτεχνήσει το χαρακτήρα του στα πρότυπα του andreus ή του eksychronistius. Στην πραγματικότητα, συνιστά ένα ιδιαίτερο υποείδος που έχει καταφέρει να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του Ηomo pasokus με τόση αποτελεσματικότητα, ώστε ήδη διαπιστώνονται σημάδια ότι τα μέλη του λειτουργούν εν πλήρει κενώ ηθικής και πολιτισμού.

Για κάθε νέα εξέλιξη στη μελέτη του ξεχωριστού αυτού ανθρώπινου είδους, που έχουμε την τιμή να λέμε ότι αναπτύχθηκε στη χώρα μας, θα συνεχίσουμε να σας τηρούμε ενήμερους.

Advertisements

6 Σχόλια

Σχολιάστε
 1. vforvenceremos / Σεπτ. 6 2011 9:28 πμ

  Απολαυστικότατοι 🙂

  επίσης φημολογείται οτι βουλευτές που έχουν καιρό να εμφανιστούν δημοσίως, έχουν εντοπιστεί στα υπόγεια του μαξίμου. Αυτόπτες μάρτυρες λένε οτι στα πλευρά τους έχει αρχίσει μια περίεργη καινούργια μορφή εξέλιξης. Κάτι μεταξύ φτερών και πτερυγίων έχει αρχίσει να αναπτύσεται. Ειδικοί, ήδη μελετούν το φαινόμενο, άλλα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στη νέα ονομασία. Κάποιοι υποστηρίζουν οτι πρόκειται για ένα καλύτερα εξοπλισμένο είδος του Ηomus Pasokus Arpaktikus ενώ άλλοι μιλούν για τη πρώτη εμφάνιση του Homus Pasokus to Poulus.

  • Το κόκκινο πανί / Σεπτ. 6 2011 10:30 πμ

   Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για όλες τις νεώτερες εξελίξεις του νέου είδους.

 2. anthrwpokentrika / Νοέ. 2 2011 9:51 μμ

  Την πραγματικότητα θα πρέπει κανείς/καμία να την αντικρίζει και με χιούμορ…!!

Trackbacks

 1. Homo Pasokus | καλύτερες μέρες
 2. Κυριακάτικο μπουρδολόγημα Ραγκούση « Κόκκινο πανί
 3. Πράσινος φασισμός « Without reason or rhyme

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: