Skip to content
Απρίλιος 13, 2011 / Το κόκκινο πανί

Τα αδιέξοδα είναι πάντα μονόδρομοι

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπογραφή του περίφημου «Μνημονίου», το οποίο όπως όλοι ξέρουμε μας «έσωσε από τη χρεωκοπία», μας βάζει στον «ίσιο δρόμο» γιατί ο Γιώργος έχει «χαρτογραφήσει τα νερά», τα οικονομικά μας συμμαζεύονται, κλπ κλπ. Τα επιτεύγματα του «Μνημονίου» είναι γνωστά, αλλά καλό είναι να τα θυμηθούμε και πάλι:

  • το χρέος αυξάνεται αλματωδώς, από περίπου 120% το 2010 θα ανέλθει στο 160% στο τέλος  του 2013 (τότε που, θεωρητικά, τελειώνει και το «Μνημόνιο»)
  • η ανεργία κάνει απανωτά limit up, φθάνοντας πλέον το 15%
  • η ύφεση ξεπερνάει το 3%
  • ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 5%
  • το έλλειμμα δείχνει κάπως να μειώνεται, περίπου στο 10,3%.

Τελικά βέβαια, ούτε και το έλλειμμα μειώθηκε ιδιαιτερά· όπως έλεγε και ο χαρακτηριζόμενος και ως «Νέστορας», Αλέκος Παπαδόπουλος (με του οποίου τις «λύσεις» διαφωνούμε, αλλά αναγνωρίζουμε ότι ξέρει τα data) στους «Φακέλους», το πραγματικό έλλειμμα είναι κοντά στο 13%(!). Απλώς το κράτος χρωστάει σε ιδιώτες — κυρίως μικρές επιχειρήσεις — και όχι απλώς δεν τους ξεπληρώνει, για να κινηθεί και η «πραγματική οικονομία», αλλα ούτε καν καταγράφει αυτές τις οφειλές στο έλλειμμα. Λίγη, τόση δα, δημιουργική λογιστική, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Όσο για τα spreads, ακόμα πετάνε περί τις 1000 μβ και δεν υπάρχει κάποια ορατή προοπτική «προσγείωσης». Ίσως βέβαια να «προσθαλασσωθούν» απότομα τώρα που βουλιάζουμε. Όσο για την περίφημη επιστροφή στις αγορές, όνειρο τόσο μακρινό κι απατηλό… Μόλις εχθές βγήκαμε για δανεισμό και πληρώσαμε περισσότερα από την τελευταία φορα — να θυμίσουμε ότι μεσολάβησε η επιμήκυνση του νέου δανείου, δηλαδή το πρώτο σκέλος της χρεωκοπίας, οι «ιστορικές αποφάσεις» των Βρυξελλών, τα πανηγύρια του Παπανδρέου και της κομπανίας του.

Βέβαια τίποτα απ’όλα αυτά δεν είναι έκπληξη, είναι λογικά και επόμενα αποτελέσματα της πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του «Μνημονίου». Οποιος έχει διαβάσει έστω και λίγη οικονομική ιστορία, ίσως λίγο Keynes ή έστω κάποια άρθρα του Paul Krugman, εκ των προσφιλών οικονομολόγων του πρωθυπουργού μέχρι τη στιγμή που ως πρόεδρος της κυβέρνησης «αναγκάστηκε» να εισέλθει στο «μονόδρομο» του νεοφιλελευθερισμού, ανέμενε ότι τα πράγματα θα έφταναν ακριβώς εδώ. Η ύφεση βλέπετε, το μεγάλο κατόρθωμα της Κυβέρνησης Παπανδρέου, μειώνει τα έσοδα και όσο δεν αλλάζουμε πολιτική, όσο συνεχίζονται οι περικοπές τόσο θα μειώνονται τα έσοδα, τόσο θα βαθαίνει η ύφεση, κοκ. Αυτά βεβαια είναι ψιλά γράμματα για τους νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους, που παπαγαλίζουν ότι η μια και μοναδική συνταγή τους θα αποδώσει, με τον πλούτο να διαχέεται στις κοινωνικές μάζες σταδιακά δια του trickle-down effect. Το πότε είναι αδιευκρίνιστο. Ίσως να εννοούν μετά θάνατον.

Πάντως, για να μη λέμε μόνο τα «κακά» του «Μνημονίου», υπάρχουν και «καλά»:

  • Μπορείτε να επενδύσετε στα ελκυστικά επιτόκια των Ελληνικών ομολόγων. Χρειάζεστε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν φαντάζομαι ότι δεν τα έχετε; «Λεφτά υπάρχουν», εξάλλου.
  • Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κοψοχρονιά τα «φιλέτα» που ξεπουλάει το ΠΑΣΟΚ! Είμαι σίγουρος ότι σας περισσεύουν 2-3 δις ευρώ, δεδομένου δε ότι κανονικά στοιχίζουν άλλα τόσα, εκτός απο το πατριωτικό σας καθήκον κάνετε και οικονομία.

(Για την ανοησία του ξεπουλήματος μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο του Paul Krugman εδώ.)

Η κυβέρνηση πάντως δεν ξεμένει από ιδέες· μετά την περαίωση, τους ημιυπαίθριους, την άρση του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας, και την νομιμοποίηση των καταπατημένων, το νέο μεγάλο σχέδιο είναι … τα φρουτάκια! Μάλιστα κυρίες και κύριοι, με τα φρουτάκια θα έρθει η πολυπόθητη «ανάπτυξη» και θα γεμίσουν τα ταμεία με καυτό χρήμα!…

(Κυβέρνηση· ναι, στο αξιολύπητο ασκέρι του Γιώργου Παπανδρέου αναφέρομαι, που ούτε κυβερνάει, ούτε πολιτική χαράζει, ούτε καν διεκπεραιώνει. Έχουμε πλέον αρχίσει να νοσταλγούμε τις «καλές» εκείνες ημερες, τότε που η χώρα βρισκόταν στα «στιβαρά» χέρια του Κωστάκη Καραμανλή, το καλοκαίρι του 2009… που φθάσαμε, ε;)

Τα σενάρια για το δεύτερο σκέλος της χρεωκοπίας, την αναδιάρθωση δηλαδή και του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ. Επιμήκυνση και haircut περιλαμβάνει το μενού. Αναγκαία και καλοδεχούμενα και τα δύο νομίζουμε, όχι ότι θα είναι ανώδυνα, αλλά όσο ταχύτερα γίνουν τόσο το καλύτερο για όλους μας. Όχι, δεν θα στενοχωρηθούμε για τους ομολογιούχους, για δυο λόγους:

  1. Όποιος επένδυσε στα Ελληνικά ομόλογα το έκανε γιατί είχαν υψηλότερα επιτόκια, αποτέλεσμα του υψηλότερου ρίσκου. Δεν μπορεί κάποιος να παίρνει ρίσκο και να μην χάνει ποτέ.
  2. Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες είναι σαν τις Ελληνικές: πτωχευμένες· και επιβιώνουν μόνο από το κρατικό χρήμα. Haircut στα ομόλογα λοιπόν ως αντάλλαγμα του χρήματος.

Και κάτι ακόμα, για τους πονηρούς: το ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ζουν από τα κρατικά χρήματα, δεν είναι ανάγκη να υποστούν haircut. Απλό είναι.

Παρατηρώντας το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα, κατάλαβα γιατί οι οπαδοί του Μνημονίου ούρλιαζαν από τα τηλεπαράθυρα ότι είναι μονόδρομος. Τα αδιέξοδα είναι πάντα μονόδρομοι!

ΥΓ: Μιας και αναφερθήκαμε στις περιοριστικές πολιτικές, μήπως κανείς γνωρίζει ποιός είναι ο Herbert Hoover; Αντίθετα, μήπως περισσότεροι θυμούνται τον Franklin Roosevelt;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: