Skip to content
Μαρτίου 31, 2011 / Το κόκκινο πανί

Standard & Poor’s Man’s Moody Blues

Μετά τον οίκο «Moody’s» λοιπόν, εχθές και οι «Standard & Poor’s» υποβάθμισαν τα Ελληνικά ομόλογα κατά δυο μοναδούλες. Από τα «Poor man’s Moody’s blues» στα  «Standard & Poor’s Man’s Moody Blues» λοιπόν!… Ευτυχώς, ο επόμενος οίκος που θα υποβαθμίσει τα Ελληνικά ομόλογα ονομάζεται «Fitch», οπότε θα πρέπει να βρούμε και νέο ασορτί τραγουδάκι… Ιδέες δεχόμεθα στα σχόλια.

Πάντως, μην νομίζετε ότι άλλαξε κάτι από την τελευταία υποβάθμιση, ότι άκουσε κάποιος στην κυβέρνηση ή γενικά στη χώρα τα καμπανάκια που χτυπάνε. Μπααα…. Ο Στέλιος Κούλογλου σε ένα πρόσφατο άρθρο του είχε μια πολύ ωραία ατάκα· έλεγε λοιπόν ότι «η Ελλάδα έχει αποκτήσει πείρα στο πώς μπορείς να αρμενίζεις αμέριμνα προς το πουθενά». Το αρμένισμα συνεχίζεται λοιπόν.

Ο πρωθυπουργός μας έκανε μια ακόμα επίθεση στους οίκους αξιολόγησης λέγοντας ότι «πέρασαν από τη φούσκα της ευφορίας στην απόλυτη απαισιοδοξία και τον πανικό» και αναρωτήθηκε «ποιός κυβερνά πλέον τον κόσμο». Τι να του πεις τώρα… Πάντως πρέπει να ομολογήσουμε ότι πλέον υπάρχει μια αχτίδα αλήθειας στους λόγους του Γιώργου: κάποτε μας διαβεβαίωνε ότι «οι θυσίες μας πιάνουν τόπο», τώρα απλώς μας ενημερώνει ότι θυσιαζόμαστε (λες και δεν το ξέραμε!) και ότι «οι θυσίες μας αναγνωρίζονται». Περί αποδοτικότητας των θυσιών ούτε λόγος πλέον, έτσι κι αλλιώς όλοι έχουμε καταλάβει ότι πάνε στο βρόντο.

Για την υποβάθμιση μίλησε επίσης και ο μόνος εν Ελλάδι «υπεύθυνος αριστερός» Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ζήτησε Ευρωπαϊκό Οίκο Αξιολόγησης — όπως ζητάει και η ΝΔ — και έκανε λόγο για «σαρκοβόρα διάθεση εκ μέρους των ποικιλώνυμων οίκων αξιολόγησης σε βάρους της Ελλάδας και άλλων αδύναμων οικονομιών»… Ας ελπίσουμε ότι μετά το συνέδριο η «υπεύθυνη Αριστερά» θα αρθρώσει λίγο πιο υπεύθυνο και σοβαρό λόγο — λέγοντας πχ κάτι και για την ταμπακέρα, δηλαδή το έλλειμμα στο Θεό, το χρέος στον Ύψιστο, κοκ — κι όχι αυτό τον παράδοξο συγκερασμό απόψεων που κυμαίνονται από τον Α. Σαμαρά μέχρι τον Π. Λαφαζάνη. Επίσης έχουμε μια απορία: τι διαφορετικό θα λέει ο Ευρωπαϊκός Οίκος Αξιολόγησης; Θα βλέπει δηλαδή τα συνεχιζόμενα «greek statistics», τα ελλείμματα να έχουν μπει σε τροχιά γύρω από τη γη και το χρέος να αυξάνεται με την ταχύτητα του φωτός, και θα λένε «μπράβο παίδες, πάτε καλά»; Οι απαντήσεις σας δεκτές..

Εμείς πάντως ελπίζουμε να ασχοληθούν με τους οίκους αξιολόγησης και οι φωτεινοί εγκέφαλοι της «Σπίθας». Είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσουν σε πατριωτισμό και γλαφυρότητα όλους τους προλαλήσαντες.

Η άλλη μας απορία είναι γιατί κανείς δεν μας έχει ενημερώσει ακόμα ότι για τις υποβάθμισεις φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ! Εντάξει, στην προκειμένη περίπτωση ο εξωτερικός εχθρός είναι προσφορότερος του εσωτερικού, αλλά και πάλι. Είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα ο Πάγκαλος ή το «Πρώτο Θέμα» θα μας διαφωτίσουν: αυτοί οι άθλιοι Συριζοσυμμορίται ενδύονται τους γιάπηδες εις το City και την Wall Street και σαμποτάρουν τας εθνικάς μας προσπαθείας. Έτσι κι αλλιώς, το υπέροχο, αλάνθαστο και ανάδελφο έθνος των Ελλήνων αποκλείεται να αρμενίζει στραβά, ο γυαλός είναι στραβός!

Κατά τα λοιπά, το νέο κοσκινάκι των ΜΜΕ για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, είναι μια «έκθεση-ράπισμα», «πραγματικός κόλαφος» του ΔΝΤ για τους οίκους αξιολόγησης. Στις εφημερίδες μπορεί να διαβάσει κανεις ότι θέλει: πχ «ΤΑ ΝΕΑ» κάνουν λόγο για «επίθεση ΔΝΤ στους οίκους» και λένε ότι άσκησε «έντονη κριτική […] σημειώνοντας ότι οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών έχουν συστημικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή και επηρεάζουν αρνητικά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης.»

Δεν ξέρουμε εσάς πως σας ακούγονται όλα αυτά, αλλά εμείς είχαμε (άλλη) μια απορία: όταν όλες οι χώρες του Ευρώ είναι δεμένες με ένα κοινό νόμισμα, το Ευρώ, είναι δυνατόν ότι συμβαίνει στη μια να μην επηρεάζει τις άλλες; Ο Γιάννης Βαρουφάκης σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του είχε παρομοιάσει τις χώρες του Ευρώ με ορειβάτες που κρέμονται από ένα σκοινί. Προφανώς όταν ένας ορειβάτης πέφτει τραντάζονται και οι υπόλοιποι. Και επίσης προφανώς, αν διαβάσει κάποιος την έκθεση διαπιστώνει ότι οι οικονομολόγου του ΔΝΤ εξετάζουν πώς επηρεάζονται οι άλλες οικονομίες και όχι αν επηρεάζονται.

Αλλά ο δημόσιος λόγος πλέον είναι «ό,τι να’ναι». Ο Παπακωνσταντίνου, ας πούμε,  τράβηξε και μια «επίθεση» στην ΕΕ για τις ανεπαρκείς αποφάσεις (!!) στις τελευταίες Συνόδους. Καλά, πριν 2-3 μέρες δεν πανηγυρίζαμε για τη «Σύνοδο-σταθμό», που έδωσε την «τελική λύση»; Ό,τι να’ναι..

Τι να πούμε άλλο; Υπομονή και κουράγιο, «ότι και να’ναι» θα περάσει!

ΥΓ: Η έκθεση-ράπισμα κατά της Ελλάδος από την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων όχι απλώς δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ, αντιθέτως, την έφαγε η άτιμη μαρμάγκα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: