Skip to content
Μαρτίου 11, 2011 / Το κόκκινο πανί

Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου — Συνέδριο για το Χρέος

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ιδέα κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες: η δημιουργία μιας ανεξάρτητης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα ελέγξει το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος. Χοντρικά, θα «ανοίξει» τα λογιστικά βιβλία του ελληνικού κράτους, θα δει τι χρωστάμε και σε ποιούς το χρωστάμε. Σε περίπτωση που μέρος του χρέους εμπίπτει στην κατηγορία του «επαχθούς χρέους», θα το διαγράψει.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον οικονομολόγο, καθηγητή στο SOAS/Λονδίνο, Κώστα Λαπαβίτσα, στηρίχθηκε από την βουλευτή Σοφία Σακοράφα και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων, πχ. Noam Chomsky και Naomi Klein, και εσχάτως και από τον Συνασπισμό/Σύριζα.

Αυτές τις μέρες διοργανώνεται ένα Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα με θέμα την επιτροπή ελέγχου και το χρέος. Ανάμεσα στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται οικονομολόγοι (Βαρουφάκης, Βεργόπουλος, Λαπαβίτσας, Μηλιός), πολιτικοί (Λαφοντέν, Σακοράφα, Τρεμόπουλος, Τσίπρας) και άλλες προσωπικότητες, πχ. ο ‘Ερικ Τουσσαίν (Πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση των Χρεών του Τρίτου Κόσμου).

Όποιος θέλει, μπορεί να το παρακολουθήσει ζωντανά από το έξοχο The Press Project.

Αναρωτιέται κανείς, γιατί δεν στηρίζουν αυτή την επιτροπή όλοι αυτοί που θεωρούν ότι «μαζί τα φάγαμε». Θα έχουν έτσι την ευκαιρία να μας αποδείξουν ακριβώς πως και πόσο τα φάγαμε μαζί, και να μας ζητήσουν ίσως να πληρώσουμε και το κομμάτι που μας αναλογεί! Μη ρίξουμε κιόλας στο μέτρημα τον Άκη και τους συντρόφους του… Ειδικά μάλιστα μετά τις χθεσινές δηλώσεις του D. Strauss-Khan, που πανηγυρίστηκαν από μερίδα του τύπου, ότι εμείς «δεν πληρώνουμε φόρους»[*] και ότι «εμείς μαγειρέψαμε τα στοιχεια»(!!). Περίεργο, εμείς νόμιζαμε ότι οι ομάδες του κου Σημίτη (στις οποίες μετείχε και ο κος Παπακωνσταντίνου, βεβαίως, βεβαίως) και του κου Καραμανλή, μαγείρευαν τα στοιχεία…

Επιτροπή ελέγχου λοιπόν, για να μας αποδείξουν πως «μαγειρέψαμε» ότι «φάγαμε»!

[*] Είναι βεβαίως αληθές ότι μέρος των Ελλήνων πολιτών ασκείται στο σπορ της φοροδιαφυγής. Αυτό που παραλείπουν βολικά να μας πουν είναι ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαχρονικά πριμοδοτούν τη φοροδιαφυγή. Είτε με τη μορφή της νόμιμης φοροδιαφυγής πχ των εφοπλιστών, είτε με τη μορφή των διαφόρων περαιώσεων…

ΥΓ: Είναι ακόμα πιο ειρωνικό να μας λέει ο Dominique ότι «οι άνθρωποι του δρόμου» μαγειρεύουμε τα στοιχεία, όταν είναι γνωστό ότι ακόμα και τώρα ο Παπακωνσταντίνου και η Τρόικα εξασκούνται στο ευγενές σπορ της δημιουργικής λογιστικής, φορτώνοντας τις αστοχίες του 2010 στο 2009, για να νομίζουν οι ιθαγενείς ότι το Μνημόνιο παράγει αποτελέσματα, τουλάχιστον στην μείωση του ελλείμματος. (Αλήθεια, πόσο ήταν τελικά το έλλειμμα του 2010; 9.6% ήταν το στόχος και υπάρχει και μια «τρύπα» 1.8 δισ; Ποιός μπορεί να κάνει την δύσκολη πρόσθεση;)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: