Skip to content
Μαρτίου 2, 2011 / Το κόκκινο πανί

Ιστορίες διαφθοράς

Αποστολή στο Βερολίνο και την Κοπεγχάγη

Ο Karl-Theodor zu Guttenberg, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, είναι αυτή τη στιγμή ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας. Με εμφάνιση ΔΑΠίτη αλλά χαρακτήρα homo ΠΑΣΟΚus, είναι λαϊκιστής, θεωρείται «χαρισματικός» και μαζί με τη σύζυγό του συνθέτουν ένα φωτογενές ζεύγος– κατά τα πρότυπα του Άδωνη και της Ευγενίας…

Ένα πρόσφατο περιστατικό αφορούσε τον θάνατο μιας μαθητευόμενης σε ένα εκπαιδευτικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού. Ο καλός κύριος zu Guttenberg ζήτησε και πήρε τις παραιτήσεις διαφόρων στη στρατιωτική ιεραρχία. Ασφαλώς δεν θεωρείται ότι ως ένας «υπεύθυνος» πολιτικός  θα έπρεπε να σκεφθεί κι από μόνος του την παραίτηση. (Μήπως θυμίζει σε κάποιους τον Παπουτσή και το Ναυάγιο του Σάμινα;)

Μέχρι πρόσφατα ο κύριος zu Guttenberg ήταν ο Dr. zu Guttenberg. Την προηγουμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι είχε αντιγράψει περί τα δύο τρίτα τις Διδακτορικής του Διατριβής, και πριν του την αφαιρέσει το Πανεπιστήμιο, παραιτήθηκε του Διδακτορικού Τίτλου ο ίδιος οικειοθελώς. (Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τίτλος του Διδάκτορα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στη Γερμανία, και ο ίδιος τον χρησιμοποίησε στην προεκλογική του εκστρατεία.)

Η αποκάλυψη πάντως δεν φάνηκε να τον πτόησε ιδιαιτερα. Στην πρόσφατη απολογία του ενώπιον του Κοινοβουλίου ζήτησε συγγνώμη, αλλα είπε ότι ήταν πολύ αλαζόνας γιατί προσπάθησε να συνδυάσει διδακτορικό, πολιτική καριέρα και οικογένεια!… (Κι εμείς θυμηθήκαμε τον κο Σημίτη, που σε μια από τις αυτό-αγιογραφίες του έκανε «αυτοκριτική» λέγοντας ότι έκανε λάθος διότι… άκουσε τους άλλους κι όχι τον εαυτό του!)

Αυτό που είναι εντυπωσιακό στην περίπτωση zu Guttenberg είναι ότι ακόμα δεν έχει παραιτηθεί από το αξίωμά του, αλλά ούτε τον έχουν «παραιτήσει.» Μάλιστα, πολλοί σπεύδουν να τον δικαιολογήσουν: π.χ. ένας ταξιτζής σχολίασε ότι δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο σκληροί μαζί του, θυμίζοντας ότι στο σχολειό «όλοι αντιγραφουν«! Ένας άλλος, μαραγκός στο επάγγελμα, συμφωνούσε ότι δεν πειράζει γιατί «όλοι τα κάνουν αυτά«. Βεβαια, όταν τον ρώτησαν να κατονομάσει τους άλλους, είχε μονο ένα όνομα να αναφέρει…

Ελπίζουμε ότι οι Γερμανοί πολίτες και πολιτικοί θα συνέλθουν γρήγορα και θα αφήσουν τις φθηνές δικαιολογίες ότι «δεν πειράζει» και «όλοι τα κάνουν». 30 χρονια μετά την εγκαθίδρυση αυτής της ΠΑΣΟΚικής νοοτροπίας στην Ελλάδα, μπορούμε να τους πούμε ξεκάθαρα που οδηγεί!

Σημείωση: αφότου τελειώσαμε αυτό το κείμενο, αλλά πριν το δημοσιεύσουμε, έγινε γνωστή η παραίτηση του κου Guttenberg.

Η δεύτερη ιστορία μας έρχεται από τη Δανία. Η Milena Penkowa ήταν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με ειδικότητα στη Νευρολογία. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ήταν υπεύθυνη για καταχρήσεις χρημάτων, π.χ. ιδιοποιήθηκε χρήματα που προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα, ώστε να κάνει προσωπικά ταξίδια ή για να πληρώσει τους δικηγόρους της.

Αυτό όμως ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η κα Penkowa είχε κατασκευάσει (!) τα πειραματικά αποτελέσματα της διδακτορικής της Διατριβής το 2003. Η επιτροπή αξιολόγησης της Διατριβής της είχε θεωρήσει ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με τα πειράματα. Η κα Penkowa απάντησε καταρχήν ότι είχαν γίνει στο τάδε ινστιτούτο της Βαρκελώνης. Όταν στο τάδε ινστιτούτο το αρνήθηκαν είπε ότι είχαν γίνει σε κάποια ιδιωτική εταιρία στη Βαρκελώνη. Προμήθευσε μάλιστα την επιτροπή με χαρτιά τις εταιρίας και τηλεφωνα, και το Πανεπιστήμιο τηλεφώνησε και πείστηκε. Τώρα που το όνομα της εταιρίας έγινε γνωστό, ένας δημοσιογράφος χρειάστηκε μισό απόγευμα για να ανακαλύψει ότι αυτή η εταιρία απλά… δεν υπήρξε ποτέ!

Όταν η επιτροπή απέρριψε το διδακτορικό της Penkowa, ο πρύτανης του Πανεπιστημιου της Κοπεγχάγης το έστειλε σε «ανεξαρτητους» κριτές στο εξωτερικό, γιατί οι άλλοι δεν καταλάβαιναν… Έτσι η κα Penkowa έγινε διδάκτορας. Αργότερα μάλιστα την πρότεινε και για κάποιο μεγάλο ερευνητικό βραβείο, το οποιο κέρδισε το 2009. Επίσης και ο πρώην υπουργός Επιστημων είχε καλές σχέσεις με την Penkowa και την βοηθούσε στις δυσκολίες της.

Στη Δανία μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης δεν αφορά απλώς την Penkowa και τις πράξεις της, αλλά και τις πράξεις και παραλείψεις του Πρύτανη, των διαφόρων επιτροπών και του τότε Υπουργού Επιστημών. Αλλά και στη Γερμανία, μετά και την παραίτηση του Guttenberg, η συζήτηση αφορά και το πως ο κος Guttenberg βαθμολογήθηκε με άριστα (!) για μια — αντεγραμμένη — εργασία.

Αντί επιλόγου, να σημειώσουμε ότι τα Πανεπιστήμια της Δανίας διοικούνται από managers, όπως θέλει να κάνει και τα Ελληνικά ο ΓΑΠ και η Διαμαντοπουλου, για να  γίνουμε «Δανία του Νότου». Πρόσφατα οι καθηγητές στη Δανία παραπονέθηκαν ότι δεν έχουν κονδύλια για ερευνα και φορτώνονται με όλο και περισσότερη διδασκαλία. Οι πολιτικοί απάντησαν ότι έχουν αυξήσει τα κονδύλια για την παιδεία — που είναι γεγονός. Αναρωτιέστε που έχουνε πάει τα λεφτά; Μα φυσικά στους managers! Σε μια περίπτωση, λίγο μετά τον διορισμό των μάνατζερ ενός πανεπιστημίου, οι ίδιοι έδωσαν αύξηση 80% (!) στους… εαυτούς τους, οπότε προφανώς δεν υπήρχαν λεφτά και για διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό…

ΥΓ: Μόλις διαβάσαμε ότι και το Διδακτορικό του υιού Kαντάφι είναι υπό αμφισβήτηση, από το LSE. Το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Καντάφι είχε, όλως συμπτωματικός, δωρίσει 1.5 εκατ. λίρες στο LSE…

Advertisements

2 Σχόλια

Σχολιάστε
    • Το κόκκινο πανί / Μαρ. 6 2011 3:41 μμ

      Ευχαριστούμε για το link, δεν το είχαμε δει. Συμφωνούμε γενικά με το άρθρο, αλλα δεν θεωρούμε ότι η αντιγραφή ήταν απλώς πρόσχημα για την απομάκρυνση του. Προσχήματα υπήρχαν πολλά, όπως ο θάνατος της μαθητευόμενης στο πλοίο. Το γεγονός ότι είχε αντιγράψει τα 2/3 του διδακτορικού του προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, ειδικά στους ακαδημαϊκούς κύκλους — μαζεύτηκαν περί τις 20,000 υπογραφές από ακαδημαϊκούς υπέρ της απομάκρυνσης του zu Guttenberg — και είναι σημάδι υγείας ότι τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: