Skip to content
Φεβρουαρίου 15, 2011 / Το κόκκινο πανί

Η χρεωκοπία του Μνημονίου

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι: είμαστε κατά του Μνημονίου, αλλά όχι γιατί το έχουν επιβάλει οι «κακοί ξένοι» στους «καλούς» Έλληνες. Δεν συντασσόμαστε δηλαδή με την άποψη μεγάλης μερίδας της Δεξιάς, της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ούτε και μιας μερίδας της Αριστεράς, διαφωνούμε δηλαδή με τον πατροπαράδοτο Ελληνικό Εθνικισμό.

Είμαστε κατά του «Μνημονίου» για δύο πολύ απλούς λόγους: γιατί είναι κοινωνικά άδικο και γιατί δεν παράγει αποτελέσματα. Για την κοινωνική αδικία δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε, τα λένε κι ίδιοι που το επέβαλαν και το υποστηρίζουν ως «αναγκαίο κακό». Για την αναποτελεσματικότητα, αρκεί να δούμε μερικά νούμερα:

  • το χρέος αυξάνεται αλματωδώς, από περίπου 120% το 2010 θα ανέλθει στο 160% στο τέλος  2013 (τότε που, θεωρητικά, τελειώνει και το Μνημόνιο)
  • η ανεργία κάνει απανωτά limit up, την Παρασκευή ήταν 13,9%
  • τα spread συνεχίζουν τις πτήσεις: στις 850 μονάδες βάσεις την Παρασκευή
  • η ύφεση ξεπερνάει το 4% (η πρόβλεψη του Παπακωνσταντίνου ήταν για 0.2%!!)
  • ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 5%
  • μόνο το έλλειμμα δείχνει κάπως να μειώνεται (αυτό έλλειπε, βέβαια, μετά από τόσες περικοπές) αλλά κι αυτό με την απαραίτητη δόση δημιουργικής λογιστικής (π.χ. οι αστοχίες του 2010 φορτώθηκαν στο 2009!)

Η χρεωκοπία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φαίνεται — και είναι — αναπόφευκτη. Όποιος θέλει βέβαια μπορεί να μιλάει για «αναδιάρθρωση», «επιμήκυνση» και ότι άλλο, για να μην ομολογήσει στον εαυτό του την αποτυχία των αλλεπάλληλων «επιτυχιών» του Γιωργάκη.. Στην πραγματικότητα όμως, η χρεοκοπία είναι εξασφαλισμένη. Οποιος θέλει μπορεί να διαβάσει π.χ. εδώ για κάποια από τα σενάρια της χρεωκοπίας.

Εμείς όμως ξεκινήσαμε να γράφουμε με αφορμή την διαβόητη συνέντευξη της Τρόικας την Παρασκευή. Όχι γιατί θίχτηκε η αξιοπρέπεια μας — αυτήν την θιγει ο Γιωργάκης που μας λέει διεφθαρμένους κι ο Πάγκαλος που μας λέει κοπρίτες πολύ περισσότερο (κοιτάτε ποιοι μιλάνε!). Ούτε βεβαια για να καυτηριάσουμε τα καραγκιοζιλίκια των εν Ελλάδι συντρόφων του Mubarak και του Ben Ali, που «εξανέστησαν» γιατί η Τρόικα ανακοίνωσε αυτά που είχαν ήδη συμφωνήσει. Αλλα γιατί τράβηξε την εντύπωση μας η απύθμενη οικονομική βλακεία και αναποτελεσματικότητα όσων πρότειναν (και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί).

Πρότειναν λοιπόν να (ξε)πουλήσουμε ότι βρούμε μπροστά μας μέχρι αξιας 50 δισ. ευρώ, για να αγοράσουμε το παλιό χρέος. Το παλιό χρέος σημειωτέον είναι περί τα 330 δισ. ευρώ.

Έστω λοιπόν ότι πουλάμε ότι βρούμε και έχουμε 50 δισ. στο χέρι. Αυτή τη στιγμή — λόγω της βεβαιότητας της χρεωκοπίας — τα ελληνικά ομόλογα είναι «φθηνά», μπορούμε δηλαδή με 50 δισ. να αγοράσουμε ομόλογα αξίας, ας πούμε, 65-70 δισ. Βέβαια, όπως μαθαίνει ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών, η ζήτηση αυξάνει τις τιμές. Μόλις λοιπόν βγούμε στις αγορές με τα 50 δισ. μας, θα αγοράσουμε πολύ λιγότερα (αφού τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν και πάλι ελκυστικά) και έτσι θα αγοράσουμε ομόλογα αξιας π.χ.  μόλις 55-60 δισ. (δείτε κι αυτό το σχετικό άρθρο του Γ. Βαρουφάκη).

Δηλαδή, θα ξεπουλήσουμε ότι βρούμε μπροστά μας,  σπαταλώντας πόρους αξιας 50 δισ., για να χρωστάμε μετά 320-325 αντί για 330 δισ. ευρώ; Μονο σε εμάς φαίνεται αυτό εντελώς ηλίθιο;

Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι στο τι προτείνει η Τρόικα, για τους πιστωτές (τους) δουλεύουν οι άνθρωποι και ορθά προτείνουν αυτά προτείνουν από την πλευρά τους. Το πρόβλημα βρίσκεται προφανώς στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που, όπως μας ενημέρωσε την Παρασκευή αργά τη νύχτα, δέχεται εντολές μόνο από τον «Ελληνικό Λαό»…

Επειδή δεν βλέπουμε να ενεργούν για τα συμφέροντα του «Λαού» λοιπόν, αλλά για τα συμφέροντα των Ελλήνων και ξένων πιστωτών και, βέβαια, των κολλητών τους λαμόγιων, τους βλέπουμε να φεύγουν νύχτα… όπως ακριβώς οι «σύντροφοι» Ben Ali και Mubarak..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: